Αντίσταση στην ινσουλίνη: ένας σιωπηλός εχθρός

Για να κατανοήσουμε τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τι είναι η ινσουλίνη και ποιος ο ρόλος της στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων δρώντας σε όλους τους ιστούς, ιδιαιτέρως στο ήπαρ, σους μύες και στο λιπωδη ιστό, βοηθώντας στην πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα.
Η ανεπάρκεια της ινσουλίνης προκαλεί τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1 ή τύπου 2). Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 τα παγκρεατικά κύτταρα δεν έχουν την ικανότητα να παράγουν ινσουλίνη, γι΄αυτό το λόγο χορηγείται εξωγενώς. Είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση, γι΄αυτό η μόνη οδός είναι η φαρμακευτική. Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 τα πρώτα βήματα προσέγγισης είναι η αλλαγή διατροφικών συνηθειών και η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα. Εάν τα επίπεδα σακχάρου αίματος παραμένουν αρύθμιστα, το επόμενο βήμα είναι η φαρμακευτική αγωγή.
Αντίσταση στην ινσουλίνη
“Ως αντίσταση στην ινσουλίνη ορίζεται η κατάσταση όπου τα κύτταρα του ήπατος, των μυών και του λιπώδους ιστού δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δε μπορούν να προσλάβουν εύκολα τη γλυκόζη (σάκχαρο) που κυκλοφορεί στο αίμα.”
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος για να μπορέσει η γλυκόζη να μπει στα κύτταρα. Όσο το πάγκρεας μπορεί να παράγει ινσουλίνη για να ξεπεραστεί η αδυναμία των κυττάρων και να απορροφηθεί η γλυκόζη, τα επίπεδα σακχάρου του αίματος θα μένουν σε υγιή επίπεδα (1).
Πώς προκαλείται η αντίσταση στην ινσουλίνη;
“Μη φυσιολογικό σωματικό λίπος, σωματική αδράνεια, κακές διατροφικές συνήθειες είναι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση της.”
Οι παράγοντες αυτοί αφορούν το τρόπο ζωής μας και την καθημερινότητά μας. Ο ετήσιος ιατρικό έλεγχος (check-up) και η ιατρική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι ένας απλός τρόπος για να εντοπίσουμε την ύπαρξη μη φυσιολογικών δεικτών. Συνδυαστικά με τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού ώστε να αντιστραφεί μία κατάσταση η οποία εάν δεν ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας.
Που οδηγεί η αντίσταση στην ινσουλίνη;
Η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε
αύξηση του σωματικού λίπους
αύξηση του σωματικού βάρους
αποτελεί ένα βασικό παράγοντα του μεταβολικού συνδρόμου
Όταν η γλυκόζη αίματος δεν αξιοποιείται
Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει στην εξασθένιση των κυττάρων του παγκρέατος και στη μείωση παραγωγής ινσουλίνης με αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όταν τα επίπεδα σακχάρου παραμένουν υψηλά, μερικά από τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα εξής:
πολυδιψία & πολυουρία
αίσθημα πείνας και κόπωσης
πονοκέφαλοι
Βιβλιογραφία
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance#insulinresistance