top of page
Search

Καλοκαίρι και βιταμίνη D

Tη βρίσκουμε φυσιολογικά σε λίγα τρόφιμα. Παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα μας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης των αναγκών μας σε βιταμίνη D, λόγω της μειωμένης έκθεσής μας στο ήλιο. Το καλοκαίρι έιναι η κατάλληλη περίοδος να καλύψουμε τις ανάγκες μας, χωρίς να καταφύγουμε στην λήψη διατροφικού συμπληρώματος.


Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, γι' αυτό το λόγο έιναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των δοντιών μας. Έλλειψη της μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αδύναμα και εύθραυστα οστά, οδηγώντας σε εμφάνιση ραχίτιδας στα παιδιά και οστεοπόρωσης στους ενήλικες. Μαζί με το ασβέστιο, συμβάλλει στην πρόληψη οστεοπόρωσης στους ηλικιωμένους. Μερικοί ακόμη ρόλοι της βιταμίνης D είναι μείωση της φλεγμονής, ρύθμιση της διαδικασίας της κυτταρικής ανάπτυξης, συμμετοχή στη λειτουργία του νευρομυϊκού και ανοσοποιητικού συστήματος, και στο μεταβολισμό της γλυκόζης.





“Παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα μας”

Μελέτες έχουν δείξει πως έχει αντικαρκινική δράση λόγω της συμμετοχής της στην κυτταρική διαφοροποίηση, στην παρεμπόδιση της μετάστασης (1,2) και λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης.


Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς καθώς συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ανάπτυξη των αγγειακών κυττάρων (3).


Εκτός από τις γνωστές λειτουργίες της που αναφέραμε, νέα δεδομένα αναφέρουν τη συμβολή της στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψή της στη μητέρα και στο βρέφος, φαίνεται να συνδέεται με δυσκολίες στα πρώτα στάδια ζωής στη μάθηση και στη μνήμη. Στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση άννοιας και μελέτες αναφέρουν προστατευτική δράση έναντι της νόσου Alzheimer (4).


Πηγές βιταμίνης D


Όπως αναφέραμε, δεν εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα η βιταμίνη D. Οι κύριες πηγές της είναι:

  • λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, ρέγγα, σαρδέλα, τόνος)

  • μουρουνέλαιο

  • κόκκινο κρέας

  • συκώτι

  • κρόκος αβγού

  • εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, δημητριακά και διάφορα αρτοσκευάσματα

Επίσης μπορούμε να τη βρούμε ως διατροφικό συμπλήρωμα.


Πόση βιταμίνη χρειαζόμαστε;


Η προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς (RDA) είναι στα 10μg για βρέφη έως 12 μηνών, στα 15μg από την ηλικία του 1 ετός μέχρι τΑ 70 έτη, και στα 20μg για άτομα άνω των 70 ετών.

Οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής, γι΄αυτό το λόγο πρέπει να συνδυάζεται με έκθεση στον ήλιο.


Συμπερασματικά


Όπως όλες οι βιταμίνες που έχουν μελετηθεί εκτενώς, έτσι και για τη βιατμίνη D έχει μελετηθεί ο ρόλος της στη φυσιολογική ανάπτυξη και σωστή λειτουργία του οργανισμού. Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να μας δείξει εάν έχουμε έλλειψη, και μόλις την εντοπίσουμε δεν πρέπει να την αγνοήσουμε.


Βιβλιογραφία

  1. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.

  2. Manson JE, Bassuk SS, Buring JE. Vitamin D, calcium, and cancer: Approaching daylight? JAMA 2017;317:1217-8

  3. Kassi E, Adamopoulos C, Basdra EK, Papavassiliou AG. Role of vitamin D in atherosclerosis. Circulation 2013;128:2517-31

  4. Ibrar Anjum, Syeda S Jaffery, [...], and Sheraz Anjum. The Role of Vitamin D in Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus. 2018 Jul; 10(7): e2960.




Μην ξεχνάτε να κάνετε Subscribe στο Newsletter, και

να μας ακολουθείτε σε








8 views0 comments
bottom of page