Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα την παχυσαρκία κεντρικού τύπου, είναι αρκετά ανησυχητικά. Ως παχυσαρκία κεντρικού τύπου ορίζεται η συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία έχει ισχυρή σύνδεση με την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών διαταραχών, όπως υπέρταση, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Έχει φανεί σε μελέτη πως αυτός ο τύπος παχυσαρκίας εντοπίζεται σε σημαντικό ποσοστό σε παιδιά και εφήβους υπέρβαρα και σε παιδιά φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ενθαρρυντικό εύρημα αυτής της μελέτης είναι πως κατά τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία υπάρχει βελτίωση στην εικόνα της κεντρικής παχυσαρκίας (1).
Η παχυσαρκία αποτελεί μία πολυπαραγοντική ασθένεια καθώς επηρέαζεται τόσο από γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η παχυσαρκία αποτελεί μία πολυπαραγοντική ασθένεια καθώς επηρέαζεται τόσο από γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες, η φυσική δραστηριότητα κτλ. Η μετατόπιση σε ένα Δυτικό διατροφικό πρότυπο και σε καθιστικό τρόπο ζωής, φαίνεται ότι έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της παχυσαρκίας (2,3).
Ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που πρέπει να προσέξουμε;
Στην ανάπτυξη κεντρικού τύπου παχυσαρκίας, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, συμβάλλουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες (3):
η παράλειψη του πρωινού γεύματος
η κατανάλωση ενεργειά πυκνών τροφίμων, πλούσιων σε λιπαρά
η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη
η απουσία καθημερινής φυσικής δραστηριότητας
ανεπαρκείς ώρες ύπνου
Γίνεται κατανοητό πως κάνοντας μικρές αλλαγές, μπορούμε να βελτιώσουμε κάποιες βασικές επιβαρυντικές συνήθειες.
“Το βασικό ρόλο στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και των εφήβων τον έχουν οι γονείς”
Όπως αναφέρθηκε η παχυσαρκία είναι μία νόσος που επηρεάζεται από το γενετικό υπόβαθρο αλλά και από το περιβάλλον. Η πρώτη παράμετρος είναι αμετάβλητη, γι' αυτό το λόγο στόχος μας είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής και η απόκτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών. Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς πρέπει να ενθαρρύνεται, ώστε να κατανοήσουμε τις βασικές ανάγκες και να λάβουμε τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος μας είναι η σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.
Βιβλιογραφία
K.D. Tampalis et al,Current data in Greek children indicate decreasing trends of obesity in the transition from childhood to adolescence; results from the National Action for Children’s Health (EYZHN) program. J PREV MED HYG 2018; 59: E36-E47
Popkin BM (2006) Global nutrition dynamics: the world is shifting rapidly toward a diet linked with noncommunicable diseases. Am J Clin Nutr 84(2):289–298 14.
Popkin BM, Adair LS, Ng SW (2012) Global nutrition transition and the pandemic of obesity in developing countries. Nutr Rev 70(1):3–21. doi:10.1111/j.1753-4887.2011.00456.x
Grigorakis DA, Georgoulis M, Psarra G, Tambalis KD, Panagiotakos DB, Sidossis LS (2015). Prevalence and lifestyle determinants of central obesity in children. Eur J Nutr, Aug 2