top of page
Search

Πως να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες;

Updated: Jun 25, 2021

Οι βάσεις των διατροφικών μας συνηθειών θέτονται κατά την παιδική μας ηλικία, την περίοδο της ζωής μας κατά την οποία οι υπεύθυνοι για τη διατροφή είναι η γονείς μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στην πορεία της ζωής μας δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε.


Η τροφή είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου, η προετοιμασία του γεύματος είναι μία ευκαιρία πειραματισμού και η κατανάλωσή του μία στιγμή απόλαυσης. Το ταξίδι στις γεύσεις ικανοποιεί όχι μόνο τον ουρανίσκο μας αλλά μας δίνει την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση να βελτιώσουμε τις συνήθειες μας.


“Ένα γεύμα δε χρειάζεται να είναι μαγειρεμένο με αρκετό λάδι ή αλάτι για να είναι γευστικό, αλλά με τη χρήση της φαντασίας μας και των υλικών που μας παρέχει η μπορούμε να ανακαλύψουμε γεύσεις που θα μας μαγέψουν.”

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών επιλογών έτοιμων γευμάτων, έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα της διατροφής μας. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σταδιακή επιβάρυνση του οργανισμού μας με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης νοσημάτων όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.


Με μικρά και απλά βήματα μπορούμε να τροποποιήσουμε τη διατροφή μας και να τη βελτιώσουμε. Ακολουθούν μερικές απλές ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν στα πρώτα βήματα για την επίτευξη του τελικού μας στόχου:


Εντοπισμός των κακών συνηθειών


Για πολλούς δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι κακές διατροφικές επιλογές που κάνουν μέσα στην ημέρα. Ο εντοπισμός τους και η αναγνώρισή τους είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των συνηθειών μας. Η διατήρηση ενός ημερολογίου για την καταγραφή των γευμάτων μας, των ωρών που τα καταναλώνουμε με παράλληλη καταγραφή της συναισθηματικής μας κατάστασης (π.χ. άγχος, θλίψη, θυμός) μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό μας σε αυτή την προσπάθεια.


Κατανάλωση πρωινού γεύματος


Αποτελεί ένα βασικό γεύμα της ημέρας, το οποίο μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας και μας βοηθάει να ρυθμίσουμε το αίσθημα της πείνας κατά την υπόλοιπη ημέρα.


Μικρά και συχνά γεύματα


Μία τυπική συμβουλή των διατροφολόγων η οποία έχει ισχυρές βάσεις, καθώς έχει φανεί πως βοηθάνε στην ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Προσοχή στην ποσότητα του γεύματος


Όπως είναι γνωστό, πρώτα πρέπει να χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι, γι’ αυτό το λόγο ένα απλό βήμα για τη ρύθμιση της ποσότητας των βασικών μας γευμάτων είναι η χρήση μικρότερου πιάτου με παράλληλη κατανάλωση σαλάτας.


Κατανάλωση γεύματος υπό συνθήκες ηρεμίας και χωρίς περισπασμούς


Πολλές φορές είναι δύσκολο να ικανοποιήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά η ηρεμία και η συγκέντρωση στη διαδικασία του γεύματος μας βοηθάει στο να «ακούμε» το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε τον κορεσμό.


Μην ξεχνάτε να κάνετε Subscribe στο Newsletter, και

να μας ακολουθείτε σε








19 views0 comments
bottom of page