top of page
Search

Food Waste - Σπατάλη φαγητού. Τι μας δείχνουν τα δεδομένα;




Η έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (2021) αποτελεί μία ολοκληρωμένη εκτίμηση και μας παρέχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την ποσότητα του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια από τα νοικοκυριά, τα καταστήματα εστίασης και τις υπηρεσίες τροφίμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού κατέληξαν στα σκουπίδια το 2019, το οποίο αντιστοιχεί στο 17% της παγκόσμιας παραγωγής φαγητού (61% από τα νοικοκυριά, 26% από καταστήματα εστίασης και 13% από διάφορες υπηρεσίες τροφίμων).


“Το έτος 2019, 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού κατέληξαν στα σκουπίδια, με κύριο "ένοχο" τα νοικοκυριά.”

Τα νούμερα αυτά μας δείχουν ότι τα νοικοκυριά κάνουν μία αρκετά κακή διαχείρηση του φαγητού. Η αγορά μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, η προετοιμασία μεγάλης ποσότητας φαγητού σε συνδυασμό με την κακή συντήρησή του, έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητα φαγητού που σπαταλάται.


Η μείωση της σπατάλης φαγητού έχει περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό αντίκτυπο. Το φαγητό που πετάμε, ταυτόχρονα με την αύξηση του όγκου των απορριμάτων, αποτελεί σπατάλη χρημάτων επιβαρύνοντας οικονομικά τα νοικοκυριά.


Πώς να μειώσουμε την σπατάλη φαγητού;


  1. Οργάνωση των αποθηκευτικών χώρων της κουζίνας: έλεγχος των ντουλαπιών και του ψυγείου σε εβδομαδιαία βάση, για τρόφιμα τα οποία χρειάζονται άμεση κατανάλωση.

  2. Δημιουργία λίστας για τα ψώνια μας από καταστήματα τροφίμων: είναι το επόμενο βήμα μετά από τον έλεγχο των αποθηκευτικών χώρων στην κουζίνα. Οι αγορές μας είναι στοχευμένες και καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες που έχουμε, χωρίς υπερβολές.

  3. Σωστή διατήρηση των τροφίμων με βάση τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων και καλό κλείσιμο των ανοιγμένων συσκευασιών (π.χ. φρυγανιές, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, ρυζογκοφρέτες κτλ.).

  4. Εάν μας περισσέψει μαγειρεμένο φαγητό, το διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου μας για κατανάλωση εντός των επόμενων ημερών ή εντός της κατάψυξης, χωρισμένο σε μερίδες, για να ξεπαγώσουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

  5. Χρήση ώριμων φρούτων σε χυμούς ή smoothies, σε κέικ (π.χ. κέικ με μπανάνα ή μήλο) ή αν έχουμε κάποιο είδος σε μεγάλη ποσότητα μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.

Πώς χρησιμοποιούμε την κατάψυξη;


Τα τρόφιμα που τοποθετούνται στην κατάψυξη πρέπει να είναι μέσα σε κατάλληλες συσκευασίες, με στόχο την αποφυγή αλλοίωσης του τροφίμου από την ψύξη. Είναι σημαντικό να τα χωρίζουμε σε μερίδες, ώστε να ξεπαγώνουμε κάθε φορά την ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Μαγειρεμένα κρέατα, λαδερά, όσπρια είναι τρόφιμα τα οποία εύκολα διατηρούνται στην κατάψυξη.


Μπορούμε επίσης να διατηρήσουμε:

  1. Ψωμί του τοστ, αραβική πίτα, τορτίγια, πίτα για σουβλάκι

  2. Τριμμένο τυρί το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απευθείας

  3. Κέικ ή τσουρέκι, κομμένα σε μερίδες

  4. Βρασμένα όσπρια, για χρήση σε σαλάτα

  5. Χυμό λεμονιού σε παγοθήκες

“Αλλάζοντας κάποιες μικρές, καθημερινές μας συνήθειες, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στη μείωση του φαινομένου Food Waste. ”


24 views0 comments
bottom of page